Hier heb je de complete code: Slotplaatje.scad .... gewoon aanklikken om OpenSCAD te openen.
Typisch een massaproduct, dit eenvoudige aluminium slotplaatje. Er worden drie openingen in gestanst: twee voor de schroefjes waarmee het plaatje op de deur wordt bevestigd; en één voor de baard van de sleutel. De laatstgenoemde opening heeft een wat complexer vorm.
Als ik maar één enkel slotplaatje zou moeten maken, zou ik de gaten boren en de rest van de opening met een rattenstaart vijlen. Heb je er veel nodig, dan moet je een andere methode bedenken.
Dan zou ik investeren in een stansstempel. Dat bevat drie ponsstiften, die de juiste vorm en plaats hebben. Ze zijn bevestigd in de voetplaat, waarmee ik het stempel kan opspannen op een excenterpers. Leg een nog onbewerkt slotplaatje in de juiste stand en positie onder het stempel en laat de excenterpers één slag maken, Klaar is Kees (simpel gesteld).
Je vindt meer informatie over de excenterpers op DEZE pagina.
Het grappige is, dat we voor het maken van het 3D model van dit slotplaatje OOK een stansstempel maken. We bouwen dit stempel als een aparte module, in 2D. De 2D vorm telt 3 cirkels en een trapeziumvormig polygon. Vervolgens extruderen we de gemaakte 2D-vorm tot de 3D ponsstiften. Na de extrusie zetten we tot slot de drie stiften in de voetplaat. Het ponsstempel is dan klaar.
module Stansstempel () {
linear_extrude (height=50,convexity=10) {
translate ([0,20,0]) circle (3);
translate ([0,-40,0]) circle (3);
circle (10);
polygon ([[-6,0],[6,0],[8,-30],[-8,-30]]);
};
translate ([-20,-48,50]) cube ([40,76,3]);
};
difference() {
color ("gray") translate ([-20,-48,0]) cube ([40,76,3]);
translate ([0,0,-10]) Stansstempel ();
};