Er is in de loop van de tijd nogal wat heen- en weergesleept met brugdelen van de oorspronkelijke doorlaatbrug over de Baardwijksche Overlaat.
In 1885 werden de oorspronkelijke 53 overspanningen, de volle 880 meter, opgeleverd. In 1916 werden er 26 weggehaald en vervangen door een spoordijk. Toen lagen er nog 17 overspanningen aan de Drunense zijde, aansluitend op het originele oostelijke landhoofd. Onder één ervan passeerde een smal landwegje (de Overstortweg). Onder een tweede, meer oostelijk, passeerde de stoomtram 's-Hertogenbosch - Baardwijk - Waalwijk (Besoijen). Deze tramlijn is aangelegd in 1897 (Bosch - Baardwijk) en doorgetrokken in 1902 (Baardwijk - Besoijen).
In 1946 werden 13 van deze 17 overspanningen weggehaald. Ze werden gebruikt om het Waalwijkse (westelijk) deel van de brug te herstellen. Dat was door oorlogshandelingen volkomen verwoest. Toen lagen er bij Drunen nog 4 overspanningen. De gaten van de weggenomen 13 werden gevuld met een spoordijk.
In 1992 zijn die overgebleven 4 overspanningen gerestaureerd en werd er een fietspad over de spoordijk aangelegd. Eén overspanning (a) ligt nog steeds over de Overstortweg. Drie (c) liggen over Oprit 40 (Drunen West) van de Maasroute. De oprit volgt in grote lijnen het tracé van de stoomtram.
Er is bij Drunen nog een vijfde wegbrug(je) (b) te vinden. Ook hiermee is wat gesleept. Deze onderdoorgang - de enige in heel het Halve Zolen lijnte - was gepland in de dorpskern van Drunen. Hij werd opgenomen in Bestek 954 (3 tekeningen).
Ik geef op DEZE pagina de beschikbare bestektekeningen van deze onderdoorgang.
Na twee Verzoekschriften aan de Minister werd de onderdoorgang een eind naar het westen opgeschoven, tot vlak achter het oostelijk landhoofd, waar de Eindstraat overgaat in de Zeedijk. De oorspronkelijke onderdoorgang is inmiddels verdwenen, vervangen door een veel ruimere (fiets) brug in gelaste constructie.
Hieronder bezie ik de drie locaties in meer detail.
De brug over de Overstortweg, in twee opnamen uit 1977. Verwaarloosd, roestend, maar nog voorzien van het originele spoor. Dit brugdeel maakte deel uit van de oorspronkelijke brug over de Baardwijksche Overlaat. In 1916 werden de brugdelen aan weerszijden van dit exemplaar weggehaald, vervangen door een aarden dam als spoordijk.
De brug over de Overstortweg, in 2016. Gerestaureerd, in gebruik in het fietspad dat in 1992 op de spoordijk werd gelegd. De doorrijhoogte is nog steeds 3,10 meter. Er zijn, voor de veiligheid van de fietsers, railingen aangebracht (net als bij de fietsbrug nabij Waalwijk, over het Afwateringskanaal van 's-Hertogenbosch naar Drongelen) (OOK een restant van de oorspronkelijke brug over de Baardwijksche Overlaat).
Provinciale Noordbrabantsche en 's Hertogenbossche Courant, 9 februari 1882
De Maasbode, 12 mei 1882
Uiterst links (west) in dit tekeningfragment zie je de meest oostelijke pijler van de doorlaatbrug over de Baardwijksche Overlaat. Een tikje naar rechts ligt het oostelijk landhoofd. Dat sluit aan tegen de noord-zuid lopende Leidijk, die de Baardwijksche Overlaat aan de oostzijde begrenst. De spoordijk loopt in dit fragment op halve hoogte horizontaal door de tekening. In rood aangegeven, de bewuste onderdoorgang. Je ziet even ten zuiden van de spoordijk en midden tussen de Leidijk en de onderdoorgang, op een eigen terp staand, wachtpost Wp30.
Je ziet dus, dat het tweede request wel met succes is bekroond. De onderdoorgang werd bijna 200 meter naar het westen opgeschoven. Bedenk dat de onderdoorgang in de dag 4 meter wijd en 3 meter hoog was. destijds ongetwijfeld voldoende, zelfs om het vee er door stalwaarts te drijven.
De ijzeren bovenbouw voor de doorgang werd vervaardigd in de fabriek van De Jongh en Co te Oudewater. Het werk werd op 7 december 1887 voltooid opgeleverd.
Deze onderdoorgang bestond nog in 1977. Links een stukje van Wachtpost 30.
Zelfde plaats, nu staand op de spoordijk.
De huidige situatie
Een gelaste fietsbrug