OUDE TECHNIEK & WERKTUIGBOUW
industriële geschiedenis & archeologie
Alex den Ouden

Al mijn documentaties van inmiddels verloren gegaan technisch erfgoed op deze website - Een unieke bron van informatie over vergane techniekhistorie

Overzicht van verdwenen technisch erfgoed op deze website

Gesloopt, maar WEL diepgaand gedocumenteerd

Verloren .... en toch bewaard

Ik heb de afgelopen 40 jaren heel wat van ons technisch erfgoed verloren zien gaan. Ik vond dat rigoreus over­boord zetten van ons verleden niet gepast. In mijn visie heeft - zeker voor een ingenieur - het verleden ook vandaag nog grote relevantie. Het heeft ons veel te vertellen.

Al willen we er vaak niet naar luisteren. En dan hup, afgedankt? afgedaan? opruimen die ouwe troep.

Dat kan niet altijd voorkomen worden en je hoeft ook niet altijd alles zonder meer te bewaren. Als een object verdere ontwikkeling in de weg staat, kan het opruimen vaak de weg vrijmaken voor nieuwe denkbeelden. Maar bedenk, als je iets opruimt, gooi je niet alleen het ding weg, maar ook de kennis, inzichten en ervaring die er uit spreken.

Het zou beter zijn, als DIE ten minste bewaard zouden blijven. En dat is nu precies, waarom het wezenlijk belangrijk is, dat je van de dingen die NIET behouden blijven, een goede documentatie maakt. Dat geldt voor de harde techniek, maar ook voor de zachtere aspecten. Je voorouders werkten en waren vertrouwd met de dingen die jij nu als afgedaan wegsmijt. Je offert daarmee wel de continuïteit in het leven op. Dat is niet verstandig.

Ik heb me dus gedurende al die 40 jaren ingespannen om die zaken die niet te behouden waren, in grondige documentaties vast te houden. Getuige het overzicht op deze pagina.

Afgesloten documentatie projecten

N.B. In 2004 onderzocht ik op verzoek van de Stichting B.O.E.G de mogelijkheden tot behoud van de spoordraaibrug over de Donge te Geertruidenberg. Dat leverde een uitgebreide documentatie op. Die vind je in PDF-formaat op DEZE pagina. De brug in kwestie is inderdaad behouden en NIET gesloopt (!) Ik beschrijf hem verder in zijn context (de Langstraatspoorweg) op DEZE groep pagina's.

Nu lopende documentatie projecten

N.B. In 1999 vroeg de gemeente Bergen op Zoom mij, een documentatie op te stellen betreffende het toen net gesloten bedrijf: Rogier, Nerincx, Richter. Dit bleek een fascinerend bedrijf te zijn. Komt bij dat het een van de weinige projecten was, waar ik voldoendse tijd had (en kreeg) om de zaak echt grondig aan te pakken.

Alle techniek op deze site